4.  Eet minimaal 400 gram verschillende soorten groenten

Groenten bevatten veel voedingsvezels. Deze zijn onmisbaar voor een soepele stoelgang en het welzijn van je darmflora. Je darmflora is de verzameling van micro-organismen die in je darmen wonen en werken aan jouw gezondheid. Om hun taken optimaal uit te kunnen voeren is het belangrijk dat je ze dagelijks voldoende verschillende vezels te eten geeft. Ze hebben namelijk, net als mensen, allemaal zo hun eigen voedsel-/vezelvoorkeur.

 

Naast voedingsvezels bevatten groenten ook veel vitaminen en mineralen. Deze spelen een cruciale rol bij de miljarden biochemische reacties die per seconde in je lichaam plaatsvinden om ervoor te zorgen dat jij kunt doen wat je doet. Tot slot zijn er nog de antioxidanten en andere gezondheid ondersteunende stoffen die groenten uiterst waardevol maken voor je lichaam.

 

MAAR, niet alle groenten zijn onderling uitwisselbaar. Sommige soorten hebben zo’n bijzonder palet aan voedingsstoffen dat het ze uniek maakt en daarom is het belangrijk dat je dagelijks uit alle groepen wat eet.

 

Basisadviezen

* rauw gewogen

  • zorg voor zo veel mogelijk verschillende kleuren op je bord
  • verwerk minimaal 3 tl (verse) kruiden en specerijen in je maaltijden
  • verwerk 1 tl gedroogd zeewier (zeegroenten) of 1 norivel in je maaltijden

Dit klinkt misschien ingewikkeld, maar als je het een paar keer hebt gewogen, dan weet je op een gegeven moment echt wel hoeveel bijvoorbeeld 50 g groene bladgroenten ongeveer is en hoe groot een pluk kiemgroenten moet zijn om aan 12 gram te komen.

Tips bij buikklachten

  • combineer niet te veel verschillende soorten groenten in één maaltijd.
  • begin met een mix van licht verteerbare groenten (zie onderaan deze pagina) en voeg hier eventueel ook één wat zwaarder verteerbare soort (zie onderaan deze pagina) aan toe.
  • kies hoofdzakelijk voor beetgare groenten. Het beetgaar stomen of stoven, zachtjes roerbakken of koken (in een klein beetje water) beperkt namelijk het voedingsstoffenverlies en maakt groenten lichter verteerbaar. Zo kan je lichaam de waardevolle stoffen die ze bevatten beter opnemen.
  • varieer met knollen zoals zoete aardappel, aardpeer, cassave, schorseneren, knolselderij, knolvenkel, koolraap, koolrabi, meiknolletjes, radijs en rode biet, maar let wel op dat ze in gebakken of gefrituurde vorm zwaarder verteerbaar zijn. Met de traditionele aardappel kun je beter terughoudend zijn, vooral de zetmeelrijke ‘bloemige’ soorten en seizoensaardappelen kunnen buikklachten geven. Heb je last van bloedglucose schommelingen, dan kun je aardappelen na het koken beter eerst 12 uur later afkoelen voordat je ze verwerkt (je mag ze ook weer opwarmen). Door het afkoelen verandert een deel van het verteerbare zetmeel namelijk in onverteerbaar resistent zetmeel dat een waardevolle voedingsvezel is voor je darmflora.
  • eet, als je regelmatig last hebt van ontstekingen, niet te veel nachtschadegroenten zoals aardappelen, tomaten, aubergine, paprika en pepers
  • eet rauwe groenten alleen als je warme handen en voeten hebt en dan met mate als voorafje bij een warm gerecht. Rauwkost heef namelijk een verkoelende werking in je lichaam en het verteren ervan is ‘topsport’. Bij een ‘geblesseerde’ spijsvertering kan rauwkost gaan gisten in je darmen. De lucht die hierbij ontstaat kan oa een opgeblazen gevoel of winderigheid veroorzaken. Snijd rauwe groenten daarom heel fijn, maar zorg wel dat je erop kunt kauwen.
  • varieer volop met milde (biologische) tuinkruiden, zoals peterselie, basilicum, dille, oregano, munt en rozemarijn en maak zo gebruik van hun gezondheid ondersteunende werking. Dan zijn er ook nog anijszaad, bonenkruid, pepermunt en kaneel. Deze kunnen gasvorming en een opgeblazen gevoel verlichten. Kaneel helpt overigens ook bij diarree. Venkelzaad kan helpen bij het weren van krampen, gemberwortel vermindert vaak misselijkheid, mosterdzaad ondersteunt je vertering in het algemeen en dit is nog maar het begin. Sterk prikkelende specerijen, zoals nootmuskaat, kerrie, rode peper kun je beter even vermijden.

Licht verteerbare groenten

  • alfalfa
  • andijvie
  • asperges
  • aubergine
  • bieten
  • bleekselderij
  • bloemkool*
  • broccoli*
  • courgette
  • Chinese kool
  • doperwten
  • Haricots verts
  • knolselderij
  • komkommer
  • koolrabi
  • kousenband
  • maïs
  • paksoi
  • pastinaak
  • pompoen
  • postelein
  • raapstelen 
  • rabarber
  • radijs
  • rettich
  • jonge bladsla
  • eikenbladsla
  • veldsla
  • rucola
  • savooiekool
  • spitskool
  • snijbiet
  • snijbonen
  • sperziebonen
  • spinazie
  • taugé
  • tomaat
  • tuinkers
  • venkel
  • witlof
  • wortel

 


* gaan beetgaar (kort gekookt) beter dan zacht (lang) gekookt

Zwaarder verteerbare groenten

knoflook

 

gebruik een kleine hoeveelheid geperste knoflook in plats van gehakte of gooi een

teentje in de pan en vis dit er later weer uit

kool met name witte, rode, groene en borenkool
paddenstoelen biologische paddenstoelen gaan vaak beter dan niet-biologische
paprika beetgaar gaat beter dan rauw en verwijder de zaadjes
peultjes en tuinbonen

hoe jonger, hoe beter

 

prei het witte deel is lichter verteerbaar dan het groene
spruiten  kleine beetgare gaan het beste
ui bosui (jonge ui) is lichter verteerbaar dan gewone ui en stoof ze in plaats van te bakken
zuurkool met mager vlees of vis in plaats van vette worst