8.  Eet gefermenteerde voeding

Fermenteren is eigenlijk een ander woord voor je voedsel gecontroleerd laten rotten om het langer houdbaar te maken en/of de smaak te veranderen. Deze techniek stamt uit de tijd dat er nog geen koelkasten en vriezers waren en maakte het mogelijk om voedsel in tijden van overvloed te bewaren tot tijden van schaarste. 

 

Het fermentatieproces wordt uitgevoerd door micro-organismen (bacteriën, schimmels en/of gisten) die al op het voedsel aanwezig zijn of die je bewust toevoegt. Deze microben breken bepaalde stoffen in het voedsel af (bv suikers en schadelijke stoffen) en creëren ook weer nieuwe. Deze nieuwe stoffen zijn verantwoordelijk voor de verlenging van de houdbaarheid en smaakverandering, maar hebben vaak ook gezondheidbevorderende eigenschappen. Hier komt bij dat gefermenteerd voedsel lichter verteerbaar is, omdat de microben al het nodige voorwerk hebben gedaan.

 

Naast de nieuwe stoffen zijn ook micro-organismen zelf meestal welkome gasten in je lichaam. Ze ondersteunen namelijk tijdelijk (als een soort uitzendkrachten) je darmflora bij het uitvoeren van haar taken om jou optimaal gezond te houden. Het gaat hier dus over natuurlijke probiotica! 

 

Basisadvies