Vetten hebben jarenlang ‘in het beklaagdenbankje gezeten’, maar inmiddels is duidelijk dat je niet alle vetten over één kam kunt scheren. Je lichaam heeft namelijk wel degelijk bepaalde vetten nodig. Deze gebruik het als
Alle vetten uit je voedingspatroon verbannen is dan ook geen goed plan!
Voedingsvetten bestaan uit 3 vetzuren die met elkaar verbonden zijn door een vierde molecuul, namelijk glycerol. Tijdens de vertering wordt glycerol eraf geknipt, zodat de losse vetzuren via je dunne darmwand opgenomen kunnen worden in je lichaam.
Vetzuren zijn er in allerlei soorten en hebben allemaal hun eigen specifieke eigenschappen. Eén daarvan is het vermogen om aan andere moleculen te binden en op basis van deze eigenschap worden vetzuren ingedeeld in verzadigde vetzuren en onverzadigde vetzuren. Daarnaast vormen ook transvetzuren een groep die aandacht vraagt.
Verzadigde vetzuren
Verzadigde vetzuren kunnen in je lichaam niet aan andere moleculen binden en zijn onder te verdelen in
Verzadigde voedingsvetten hebben bij kamertemperatuur een vaste smeerbare vorm en worden in de koelkast hard. Het grote voordeel van deze vetten is dat je ze kunt verhitten (bakken, wokken, ed), zonder dat ze ranzig (oxideren) en schadelijk worden voor je lichaam.
Aangezien je lichaam zo’n 90% van de benodigde verzadigde vetzuren zelf kan aanmaken hoef je er maar weinig van te eten.
Basisadviezen
Onverzadigde vetzuren
Onverzadigde vetzuren kunnen in je lichaam wel aan andere moleculen binden en worden op basis van het aantal bindingsmogelijkheden onderverdeeld in
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren: de bekendste zijn omega-9 vetzuren die onder andere voorkomen in olijven, avocado, noten en zaden. Omega-9 vetzuren dragen bij aan bescherming tegen hart- en vaatziekten, diabetes, obesitas en kanker.
Meervoudig onverzadigde vetzuren: de bekendste zijn
Onverzadigde voedingsvetten hebben bij kamertemperatuur een vloeibare vorm (olie) en behouden deze ook in de koelkast. De eigenschap dat onverzadigde vetzuren aan andere moleculen kunnen binden maakt ze erg waardevol voor je gezondheid. Maar, naarmate ze meer bindingsmogelijkheden hebben worden ze ook gevoeliger voor licht, lucht en warmte! Bij blootstelling hieraan treedt oxidatie op en verliezen de vetzuren hun heilzame werking. Ook goed om te weten is dat extra vierge olijfolie haar gezonde werking dankt aan de vele actieve plantenstoffen (polyfenolen) die het bevat, maar ook deze gaan grotendeels verloren als je de olie verhit!
Je lichaam kan zelf omega-9 vetzuren maken. Beperkte inname via voeding is dan ook voldoende. Omega-6 en omega-3 vetzuren daarentegen kan je lichaam niet voldoende zelf maken. Hiervoor is het afhankelijk van wat jij aanlevert via voeding. De verhouding waarin je lichaam ontstekingsbevorderende omega-6 en ontstekingsremmende omega-3 vetzuren nodig heeft is ongeveer 3:1.
Het lastige is dat de voedselindustrie in veel van haar ‘knutselvoedsel’ omega-6 rijke oliën (zoals zonnebloemolie, maisolie, sojaolie, ed) verwerkt. Wanneer je dus veel bewerkt voedsel eet krijg je in verhouding veel te veel omega-6 vetzuren binnen. Eet je daarnaast ook nog weinig of geen vette vis en/of algen, dan wordt de verhouding nog schever. Hier komt bij dat vette kweekvis vaak gevoerd wordt met omega-6-rijk voedsel in plaats van de omega-3-rijke algen en kleinere visjes die vette wilde vis van nature eet.
Als gevolg hiervan zie ik in mijn praktijk regelmatig mensen met een ernstige verstoorde omega-6/3 verhouding in hun bloed (bijvoorbeeld 23:1 in plaats van 3:1). Hierbij heeft hun lichaam extreem veel ontstekingsbevorderende vetzuren en veel te weinig ontstekingsremmende. Vaak is dit het begin van chronische (laaggradige) ontsteking!
Basisadviezen
Transvetten
Transvetten vormen een belasting voor je lichaam. Afbreken en opruimen ervan lukt niet zo goed en daarom slaat het ze grotendeels op in je weefsels. Een kleine hoeveelheid transvetten is op zich geen probleem, maar naarmate de hoeveelheid transvetten in je lichaam toeneemt belemmert dit steeds meer het transport van voedings- en afvalstoffen, hormonen, neurotransmitters ed. Daarnaast hebben ze onder andere een negatief effect op je cholesterol-, glucose- en insulinehuishouding. Zo stijgt met de hoeveelheid transvetten ook je kans op hart- en vaatziekten, ontstekingen, diabetes, aderverkalking, kanker, etc.
Transvetten komen van nature in relatief lage hoeveelheden voor in dierlijke voedsel zoals vlees en melk van herkauwers als koeien en schapen. Lastig is dat deze hoeveelheden aanzienlijk toenemen wanneer je deze producten verhit. Toch hoeft dit geen probleem te zijn zolang je dit soort producten met mate eet.
Transvetten ontstaan ook wanneer je plantaardige onverzadigde oliën verhit, maar dit is eenvoudig te voorkomen door deze oliën alleen koud te gebruiken.
Wat wel tot problemen leidt zijn de hoeveelheden transvetten die aanwezig zijn in veel bewerkt voedsel. Onverzadigde plantaardige oliën zijn relatief goedkoop, maar beperkt houdbaar en in vloeibare vorm lastig te verwerken. Daarom worden ze door voedselfabrikanten kunstmatig gehard en vervolgens verwerkt in massa’s producten.
Industrieel geharde oliën (transvetten dus) worden op productverpakkingen vermeld als
Je vindt transvetten in brood, beschuiten, crackers, koeken, gebak, cake, zoutjes, chips, bladerdeeg, pizzabodems, gefrituurde snacks, etc.
Basisadviezen
Tips bij buikklachten