Variatie is het sleutelwoord voor een volwaardig voedingspatroon! De reden hiervoor is dat alle voedingsmiddelen, dus ook die die zijn samengesteld door Moeder Natuur, hun eigen unieke mooie en minder mooie eigenschapen hebben.
Je lichaam heeft zo’n 3 tot 4 dagen nodig om een voedingsmiddel volledig te verwerken en om de kans op overgevoeligheidsreacties en stapeling van minder handige (bijvoorbeeld prikkelende) stoffen uit voedingsmiddelen te verkleinen kun je het beste van niets heel veel eten!
Ieder voedingsmiddel bevat zijn eigen unieke mix van verschillende soorten eiwitten, koolhydraten, vezels, vetten, vitaminen, mineralen, antioxidanten en andere gezondheid ondersteunende stoffen. Bij planten wordt dit onder meer veroorzaakt door de verschillen in de samenstelling van hun voedingsbodem en de omgeving waar ze groeien, maar door ook door de specifieke eigenschappen van een soort. Sommige, voor ons waardevolle voedingsstoffen, worden zelfs door slechts enkele plantensoorten aangemaakt.
Om je lichaam optimaal te voorzien van alle verschillende voedingsstoffen die het nodig heeft om jou gezonder te maken en houden, kun je het beste van zo veel mogelijk verschillende voedingsmiddelen een beetje eten.