10.  Eet van alle natuurlijke voeding een beetje

Variatie is het sleutelwoord voor een volwaardig voedingspatroon! De reden hiervoor is dat alle voedingsmiddelen, dus ook die die zijn samengesteld door Moeder Natuur, hun eigen unieke mooie en minder mooie eigenschapen hebben.

 

Je lichaam heeft zo’n 3 tot 4 dagen nodig om een voedingsmiddel volledig te verwerken en om de kans op overgevoeligheidsreacties en stapeling van minder handige (bijvoorbeeld prikkelende) stoffen uit voedingsmiddelen te verkleinen kun je het beste van niets heel veel eten!

 

Ieder voedingsmiddel bevat zijn eigen unieke mix van verschillende soorten eiwitten, koolhydraten, vezels, vetten, vitaminen, mineralen, antioxidanten en andere gezondheid ondersteunende stoffen. Bij planten wordt dit onder meer veroorzaakt door de verschillen in de samenstelling van hun voedingsbodem en de omgeving waar ze groeien, maar door ook door de specifieke eigenschappen van een soort. Sommige, voor ons waardevolle voedingsstoffen, worden zelfs door slechts enkele plantensoorten aangemaakt.

 

Om je lichaam optimaal te voorzien van alle verschillende voedingsstoffen die het nodig heeft om jou gezonder te maken en houden, kun je het beste van zo veel mogelijk verschillende voedingsmiddelen een beetje eten. 

Basisadviezen

  • eet minimaal 50 verschillende soorten planten (groenten, fruit, kruiden, peulvruchten, etc) per week
  • eet een product dat je vandaag hebt gegeten, morgen en overmorgen niet

Tips

  • klik hier voor variatie-inspiratie
  • niet alle delen van een plant bevatten dezelfde waardevolle stoffen. Zo vind je sommige voedingsstoffen bijvoorbeeld alleen in de schil van een vrucht en andere weer vooral in het vruchtvlees, de zaden, bladeren, stengel of wortel. Om deze reden adviseer ik je om waar mogelijk de hele plant te eten. Je kunt bijvoorbeeld prima olijven verwerken in je salade in plaats van alleen olijfolie en soep van een pompoen met schil smaakt minstens net zo lekker als van een pompoen zonder schil. Een andere reden dat ik whole food adviseer is dat bij het bewerken van planten(delen) vaak waardevolle stoffen verloren gaan. Als je bijvoorbeeld voor lijnzaadolie kiest in plaats van vers gebroken lijnzaad, dan mis je de eiwitten, koolhydraten, mineralen en meeste vitaminen, omdat deze verloren gaan bij het persen van de olie.