Bron van eiwitten, vezels, koolhydraten, vitaminen, mineralen, antioxidanten, …
- (pseudo)granen bevatten relatief veel koolhydraten (brandstoffen). Nu heb je natuurlijk altijd brandstoffen nodig, maar te
veel slaat je lichaam op in de vorm van vet en kan zo tot gewichtstoename leiden. Daarom is het belangrijk om zeker gebruik te maken van alle waardevolle voedingsstoffen uit
(pseudo)granen, maar het niet te overdrijven.
- je kunt ze op allerlei manieren in je voedingspatroon verwerken, zoals door je zuivel, in salades, warme maaltijden, baksels, etc.
- het ene (pseudo)graan is niet het andere, ze hebben allemaal hun eigen mooie en minder mooie eigenschappen!
- Quinoa: doet je bloedglucosespiegel langzaam stijgen en is makkelijk te verteren.
- Kamut (khorasantarwe): bevat zwakke gluten en veel glutamine - dit aminozuur (eiwitbouwsteen) is cruciaal voor onder andere
je darmgezondheid.
-
Haver: is rijk aan silicium - dit mineraal is onder meer noodzakelijk is voor de vorming van je botten, huid, bloedvaten, haren en nagels.
-
Spelt: bevat een hoog gehalte aan mineralen en onverzadigde vetzuren.
- Rogge: is een goede bron van mineralen als chroom, mangaan, magnesium, selenium en ijzer. Allemaal mineralen die nog maar weinig is onze
voeding voorkomen.
-
Boekweit: is een mooi bindmiddel dat diverse vitaminen en mineralen (ijzer, folaat, magnesium, zink, mangaan) bevat.
- kies altijd voor (producten met) volkoren granen.
Overgevoeligheidsklachten als gevolg van granen
- oerspronkelijk aten mensen weinig graan, we hadden wel wat beters te doen dan al die zaadjes uit een aar prutsen. Het is pas sinds de laatste 10.000 jaar (landbouwrevolutie) dat
onze graanconsumptie enorm is toegenomen. Maar, doordat ons lichaam veel tijd nodig heeft om zich (genetisch) aan te passen aan dit soort ontwikkelingen, kan het zijn dat je
bepaalde granen niet optimaal verteert! Met name moderne granen die zijn ontstaan door plantenverdeling en genetische modificatie (zoals
tarwe) kunnen in te grote hoeveelheden gezondheidsklachten geven.
- granen bevatten relatief veel antinutriënten (onder andere gluten). Dit zijn stoffen die planten produceren om zichzelf en hun
kindjes (de zaden/granen) te beschermen tegen schadelijke invloeden van buiten. Hierbij kun je denken aan vraat door bijvoorbeeld insecten, bacteriën en schimmels, maar ook aan uv-straling ed.
Deze antinutriënten kunnen, als je er te veel van eet, onder andere overgevoeligheidsreacties, spijsverterings-,
darmklachten veroorzaken.
- naast overgevoelig kun je voor gluten ook allergisch zijn, deze aandoening noemen we Coeliakie.
- om granen tegen schimmels en andere ongemakken te beschermen worden ze tijdens de groei, maar ook vlak voor het oogsten bespoten met bestrijdingsmiddelen zoals glyfosaat. Ook deze kunnen in te hoge doseringen enorme schade aanrichten in je lichaam.
Variatie
-
varieer, voor een optimale mix van voedingsstoffen, met zo veel mogelijk
verschillende granen - eet je vandaag haver, eet dan morgen bijvoorbeeld quinoa en overmorgen rogge. Zo verklein je ook meteen de kans op klachten ten gevolge
van te veel antinutriënten.
Tarwe
-
beperk je tarwe inname en heb je lichamelijke en/of mentale klachten, dan kun je het beter (minimaal 8 weken) helemaal
vermijden.
- de moderne tarwe is meestal genetische gemodificeerd (GMO) en staat daardoor mijlenver af van de oerspronkelijke creatie
van Moeder Natuur
- het bevat veel zetmeel dat je bloedglucosespiegel snel en sterk verhoogt
- het bevat relatief veel antinutriënten, waaronder WGA (lectine) dat bij te hoge inname de doorlaatbaarheid van je
darmen negatief beïnvloedt en ontstekingen bevordert.
- het bevat exorfinen (in de vorm van gliadine). Dit zijn opioïde-achtige stoffen die je stressregulatiesysteem kunnen verstoren, je eetlust
stimuleren en een verslavende werking hebben.
- niet-biologische tarwe bevat vaak veel bestrijdingsmiddelen
let op, want tarwe zit in zo’n 80% van alle bewerkte producten! Zo krijg je het (onbewust) binnen via pasta, macaroni, couscous, brood,
ontbijtkoek, toastjes, soepen, sauzen, gebak, chips, etc.
Witte rijst
-
vermijd witte rijst, want ook dit bevat veel zetmeel dat je bloedglucosespiegel snel en sterk verhoogt. Daarnaast heeft het relatief weinig voedingswaarde.
- je kunt witte rijst prima vervangen door zilvervliesrijst, maar neem dan een soort dat je lang moet koken en wissel dit af met voedzame bruine, rode en zwarte rijst.
-
voor de variatie kun je witte rijst ook vervangen door andere granen, zoals (naakte) haver,
boekweit ed.
Maïs
-
beperk je maïs inname. Door plantenveredeling en genetische modificatie (GMO) bevat dit namelijk vaak veel zetmeel dat je bloedglucosespiegel snel en sterk verhoogt. Dit
is zeker bij overgewicht en bloedglucoseproblemen niet handig. Daarnaast bevat maïs relatief veel ontstekingsbevorderende omega-6 vetzuren, waardoor je maïsolie beter helemaal kunt
vermijden.
Geraffineerde granen
-
vermijd geraffineerde granen (zoals witmeel / bloem) die in veel bewerkte producten voorkomen. Ze bevatten net als
witte rijst veel zetmeel dat je bloedglucosespiegel snel en
sterk verhoogt en hebben relatief weinig voedingswaarde.
-
ga je zelf bakken vervang, vervang bloem dan door (een mix van) bijvoorbeeld havermeel,
quinoameel, kokosmeel, teffmeel, amandelmeel, kikkererwtenmeel, etc.
Brood
- beperk je inname van industrieel geproduceerd brood (ook dat van de bakker). Om dit brood zo snel mogelijk te laten
rijzen worden er enzymen aan toegevoegd, onder andere amylase. Amylase wordt ook aangemaakt door je speekselklieren en
alvleesklier om suikers / zetmeel uit bijvoorbeeld brood te verteren tot losse (suiker)moleculen die via je darmwand
opgenomen kunnen worden in je lichaam. Door het toevoegen van amylase tijdens de bereiding van brood is het zetmeel voor het grootste deel al, voordat je het in je mond stopt, tot
losse suikermoleculen verteerd. Het gevolg is dat deze moleculen direct opgenomen kunnen worden in je bloed en daar een
snelle en hoge glucosepiek veroorzaken.