Bron van vezels, vitaminen, mineralen, antioxidanten, fytonutriënten, …
Kruisbloemige groenten
Alfalfa
Bloemkool
Boerenkool
Broccoli
Chinese kool
Groene kool
Kiemgroenten
Koolraap
Koolrabi
Mierikswortel
Palmkool
Paksoi
Raapstelen
Radijs
Rode kool
Romanesco
Rucola
Savooiekool
Spitskool
Spruiten
Tuinkers
Wasabi
Waterkers
Witte kool
…
Groene bladgroenten
Andijvie
Boerenkool
Chinese kool
Groenlof
Paksoi
Postelein
Raapstelen
Sla (alle soorten)
Snijbiet
Spinazie
Witlof
…
Knollen (zetmeelrijk)
Aardappelen
Aardperen
Cassave
Schorseneren
Zoete aardappel (yam / bataat)
...
Nachtschade groenten
Aardappelen
Aubergine
Pepers
Paprika’s
Tomaten
…
Overige groenten
Artisjok
Asperges
Bieten (geel, rood)
Bleekselderij
Bosui
Cantharel
Champignons
Courgette
Gember
Haricots verts
Knoflook
Knolselderij
Komkommer
Kousenband
Lente-ui
Meiknolletjes
Maitake
Oesterzwam
Okra
Paddenstoelen
Pastinaak
Pompoen
Postelein
Prei
Rabarber
Rammenas
Rapen
Peultjes
Selderij
Sjalotten
Shiitake
Snijbonen
Sugarsnaps
Sperziebonen
Taro
Uien (rood, geel, …)
(Knol)venkel
Wortel
…
Minimaal bewerkte groenten
Arrowroot meel - goede vervanger voor bindmiddelen als aardappelzetmeel en tarwebloem die je bloedglucosespiegel razendsnel verhogen
Voorgekookte bieten
Tips en achtergrondinformatie
groenten bevatten relatief weinig calorieën (brandstoffen), maar zijn wel heel rijk aan allerlei (voedings)stoffen die je gezondheid ondersteunen. Hierdoor kun je grote hoeveelheden waardevolle stoffen innemen, zonder (te) veel
brandstof binnen te krijgen.
Knolgewassen
knolgewassen bevatten relatief veel koolhydraten (brandstoffen). Nu heb je natuurlijk
altijd brandstoffen nodig, maar te veel slaat je lichaam op in de vorm van vet en kan zo tot gewichtstoename leiden. Daarom is het belangrijk om zeker gebruik te maken van alle
waardevolle voedingsstoffen uit knollen, maar het niet te overdrijven.
de huidige traditionele aardappelen staan als gevolg van plantenveredeling en genetische modificatie mijlenver af van de oerspronkelijke creatie van Moeder Natuur. Zo bevatten ze niet alleen veel
zetmeel (koolhydraten), ze hebben vaak ook een vorm van zetmeel die je bloedglucosespiegel snel en sterk verhoogt.
Dit is zeker bij overgewicht en bloedglucoseproblemen niet handig. Bovendien bevatten de huidige aardappelen relatief veel resten van
bestrijdingsmiddelen. Wil je zo nu en dan toch graag een aardappeltje prikken, dan kun je het beste voor biologische
aardappelen kiezen en deze na het koken minimaal 12 uur laten afkoelen voordat je ze in een koud of warm gerecht
verwerkt. Door het afkoelen wordt een deel van de koolhydraten namelijk omgezet in resistent zetmeel. Dit zijn voedingsvezels die je
zelf niet kunt verteren, maar wel je darmflora voeden.
in traditionele stampotten kun je de gewone aardappel (gedeeltelijk) vervangen door andere knolgewassen, zoals pastinaak, zoete aardappel, knolselderij en dergelijke. Deze bevatten ook relatief veel koolhydraten, maar dan wel van een soort dat je bloedglucosespiegel
minder snel verhoogt.
Nachtschade groenten
nachtschade groenten bevatten relatief veel antinutriënten. Dit zijn stoffen die planten
produceren om zichzelf en hun kindjes (de vruchten/zaden) te beschermen tegen schadelijke invloeden van buiten. Hierbij kun je denken aan vraat door bijvoorbeeld insecten, bacteriën en
schimmels, maar ook aan uv-straling ed. De antinutriënten bevinden zich met name in de onrijpe (groene) delen van de vruchten en naarmate
de vruchten langer aan de plant en in de zon rijpen, neemt de concentratie af.
mede als gevolg van de relatief grote hoeveelheid antinutriënten geven nachtschade groenten bij sommige mensen overgevoeligheidsklachten (waaronder maag-darmklachten) en kunnen ze reumatische klachten
verergeren! Wanneer dit bij jou het geval is kun je je inname van deze groenten beter beperken of ze zelfs helemaal vermijden.
eet nachtschade groenten dan ook zo rijp mogelijk en verwijder altijd de onrijpe delen.
Variatie
de ene groente is niet de andere, ze hebben allemaal hun eigen mooie en minder mooie eigenschappen! Varieer, voor een optimale mix van voedingsstoffen, met zo veel mogelijk verschillende groenten. Creëer zo kleurrijk mogelijke maaltijden en eet de groenten die je vandaag eet, morgen en overmorgen
niet. Hiermee verklein je ook meteen de kans dat je te veel van bepaalde antinutriënten binnenkrijgt.