Groenten

Bron van vezels, vitaminen, mineralen, antioxidanten, fytonutriënten, …

Kruisbloemige groenten

  • Alfalfa
  • Bloemkool
  • Boerenkool
  • Broccoli
  • Chinese kool
  • Groene kool
  • Kiemgroenten
  • Koolraap
  • Koolrabi
  • Mierikswortel
  • Palmkool
  • Paksoi
  • Raapstelen
  • Radijs
  • Rode kool
  • Romanesco
  • Rucola
  • Savooiekool
  • Spitskool
  • Spruiten
  • Tuinkers
  • Wasabi
  • Waterkers
  • Witte kool
  •  …

Groene bladgroenten

  • Andijvie
  • Boerenkool
  • Chinese kool
  • Groenlof
  • Paksoi
  • Postelein
  • Raapstelen
  • Sla (alle soorten)
  • Snijbiet
  • Spinazie
  • Witlof

Knollen (zetmeelrijk)

  • Aardappelen
  • Aardperen
  • Cassave
  • Schorseneren
  • Zoete aardappel (yam / bataat)
  • ...

Nachtschade groenten

  • Aardappelen
  • Aubergine
  • Pepers
  • Paprika’s
  • Tomaten

Overige groenten

  • Artisjok
  • Asperges
  • Bieten (geel, rood)
  • Bleekselderij
  • Bosui
  • Cantharel
  • Champignons
  • Courgette
  • Gember
  • Haricots verts
  • Knoflook
  • Knolselderij
  • Komkommer
  • Kousenband

  • Lente-ui

  • Meiknolletjes
  • Maitake
  • Oesterzwam
  • Okra
  • Paddenstoelen
  • Pastinaak
  • Pompoen
  • Postelein
  • Prei
  • Rabarber
  • Rammenas
  • Rapen
  • Peultjes

  • Selderij
  • Sjalotten
  • Shiitake
  •  Snijbonen

  • Sugarsnaps
  • Sperziebonen
  • Taro

  • Uien (rood, geel, …)
  • (Knol)venkel
  • Wortel

Minimaal bewerkte groenten

  • Arrowroot meel - goede vervanger voor bindmiddelen als aardappelzetmeel en tarwebloem die je bloedglucosespiegel razendsnel verhogen
  • Voorgekookte bieten

Tips en achtergrondinformatie

  • groenten bevatten relatief weinig calorieën (brandstoffen), maar zijn wel heel rijk aan allerlei (voedings)stoffen die je gezondheid ondersteunen. Hierdoor kun je grote hoeveelheden waardevolle stoffen innemen, zonder (te) veel brandstof binnen te krijgen.

 

Knolgewassen

  • knolgewassen bevatten relatief veel koolhydraten (brandstoffen). Nu heb je natuurlijk altijd brandstoffen nodig, maar te veel slaat je lichaam op in de vorm van vet en kan zo tot gewichtstoename leiden. Daarom is het belangrijk om zeker gebruik te maken van alle waardevolle voedingsstoffen uit knollen, maar het niet te overdrijven.
  • de huidige traditionele aardappelen staan als gevolg van plantenveredeling en genetische modificatie mijlenver af van de oerspronkelijke creatie van Moeder Natuur. Zo bevatten ze niet alleen veel zetmeel (koolhydraten), ze hebben vaak ook een vorm van zetmeel die je bloedglucosespiegel snel en sterk verhoogt. Dit is zeker bij overgewicht en bloedglucoseproblemen niet handig. Bovendien bevatten de huidige aardappelen relatief veel resten van bestrijdingsmiddelen. Wil je zo nu en dan toch graag een aardappeltje prikken, dan kun je het beste voor biologische aardappelen kiezen en deze na het koken minimaal 12 uur laten afkoelen voordat je ze in een koud of warm gerecht verwerkt. Door het afkoelen wordt een deel van de koolhydraten namelijk omgezet in resistent zetmeel. Dit zijn voedingsvezels die je zelf niet kunt verteren, maar wel je darmflora voeden.
  • in traditionele stampotten kun je de gewone aardappel (gedeeltelijk) vervangen door andere knolgewassen, zoals pastinaak, zoete aardappel, knolselderij en dergelijke. Deze bevatten ook relatief veel koolhydraten, maar dan wel van een soort dat je bloedglucosespiegel minder snel verhoogt.

 

Nachtschade groenten

  • nachtschade groenten bevatten relatief veel antinutriënten. Dit zijn stoffen die planten produceren om zichzelf en hun kindjes (de vruchten/zaden) te beschermen tegen schadelijke invloeden van buiten. Hierbij kun je denken aan vraat door bijvoorbeeld insecten, bacteriën en schimmels, maar ook aan uv-straling ed. De antinutriënten bevinden zich met name in de onrijpe (groene) delen van de vruchten en naarmate de vruchten langer aan de plant en in de zon rijpen, neemt de concentratie af.
  • mede als gevolg van de relatief grote hoeveelheid antinutriënten geven nachtschade groenten bij sommige mensen overgevoeligheidsklachten (waaronder maag-darmklachten) en kunnen ze reumatische klachten verergeren! Wanneer dit bij jou het geval is kun je je inname van deze groenten beter beperken of ze zelfs helemaal vermijden.
  • eet nachtschade groenten dan ook zo rijp mogelijk en verwijder altijd de onrijpe delen.

 

Variatie

  • de ene groente is niet de andere, ze hebben allemaal hun eigen mooie en minder mooie eigenschappen! Varieer, voor een optimale mix van voedingsstoffen, met zo veel mogelijk verschillende groenten. Creëer zo kleurrijk mogelijke maaltijden en eet de groenten die je vandaag eet, morgen en overmorgen niet. Hiermee verklein je ook meteen de kans dat je te veel van bepaalde antinutriënten binnenkrijgt.