Bron van vitaminen, mineralen, antioxidanten, fytonutriënten, …
Kruiden en specerijen
Anijs
Basilicum
Bieslook
Bonenkruid
Brandnetel
Citroengras
Citroenmelisse
Dille
Dragon
Fenegriek
Gember
Himalaya zout
Italiaanse kruiden
Kamille
Kaneel - Ceylon
Kardemon
Karwij
Keltisch zeezout
Kerrie
Koekkruiden
Komijn (djinten)
Koriander
Kruidnagel
Kurkuma longa
Laurier
Laos
Maca
Maggi
Marjolein
Mierikswortel
Mosterdzaad
Munt
Nootmuskaat
Oregano
Paardenbloem
Passiebloem
Paprikapoeder
Peterselie
Rozemarijn
Salie
Speculaaskruiden
Tijm
Vanille
Venkel
Zwarte peper
…
Zeegroenten
Algen
Chlorella
Spirulina
…
Zeewier
Dulce
Iers mos
Kelp
Nori
Wakame
Zeesla
…
Bij de zee
Lamsoor
Zeekraal
…
Minimaal bewerkte zeegroenten
Agaragar - voedzaam bindmiddel
5-wierenpoeder
Norivellen
Tips en achtergrondinformatie
kruiden en specerijen zijn niet alleen geschikt om je eten op smaak te brengen, ze zijn ook van onschatbare waarde voor je gezondheid. In de Chinese
geneeskunst worden kruiden en specerijen als de apotheek van Moeder Natuur gezien. Elk kruid en specerij heeft zijn eigen
manieren om je lichaam te ondersteunen. Bijvoorbeeld:
lever ontgiftend en/of gal afdrijvend - mariadistel, marjolein, munt, rozemarijn,
ontstekingsremmend - kurkuma in combinatie met zwarte peper, gember, kruidnagel, oregano, salie, kaneel
kies indien mogelijk voor Nederlandse biologische kruiden en specerijen van het seizoen. Biologisch wil zeggen
buiten geteeld in de volle grond zonder gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen.
ook versingevroren en gedroogde kruiden en specerijen zijn een prima
optie. Let hierbij wel op dat ze geen toevoegingen zoals suiker, keukenzout en dergelijke bevatten. Daarnaast heeft biologisch weer de voorkeur, omdat bepaalde niet-biologische gedroogde
kruiden vaak bestraald worden om de houdbaarheid te verbeteren.
helaas voegt de voedselindustrie veel geraffineerd keukenzout (natriumchloride) toe aan haar producten. Wanneer je regelmatig bewerkt voedsel eet, krijg je dan ook
te veel van dit zout binnen en raakt de mineralenbalans in je lichaam verstoord. Dit kan onder andere leiden tot een stijging van je bloeddruk en schade aan je nieren. Maar,
wanneer je weinig bewerkt voedsel eet is matig gebruik van zout wel belangrijk. Je lichaamsvochten zijn van nature namelijk zout en dit moet aangevuld worden. Mijn advies is
om hierbij gebruik te maken van natuurlijk zout zoals Keltisch zeezout. In tegenstelling tot keukenzout dat alleen uit natriumchloride
bestaat, bevatten Keltisch zeezout ook nog allerlei andere waardevolle mineralen.
vind je het lastig om te bepalen welke verschillende kruiden en specerijen het beste bij je gerecht passen, kijk dan eens in de Kruidenwijzervan de Nierstichting of kijk welke kruiden en specerijen in kant-en-klaar
mixen worden gecombineerd. Maar, je kunt ook gewoon zelf experimenteren en van alles bij elkaar gooien.
Zeegroenten
veel mensen vinden zeegroenten lastig om te verwerken. Ik ook, maar deze planten bevatten allerlei
waardevolle voedingsstoffen, dus ga er gewoon mee experimenteren. Zelf doe ik inmiddels nori door de
pitten-en-zaden mix die we over salades en in de melkkefir doen, we strooien 5-wieren poeder over ons eitje en brengen de bottenbouillon op smaak met onder andere zeewier. Verder hebben we
ook al eens een salade met wakame gemaakt. Stapje voor stapje doen zeegroenten hun intrede in ons voedingspatroon.