Kruiden - specerijen - zeegroenten

Bron van vitaminen, mineralen, antioxidanten, fytonutriënten, …

Kruiden en specerijen

  • Anijs
  • Basilicum
  • Bieslook
  • Bonenkruid
  • Brandnetel
  • Citroengras
  • Citroenmelisse
  • Dille
  • Dragon
  • Fenegriek
  • Gember
  • Himalaya zout
  • Italiaanse kruiden
  • Kamille
  • Kaneel - Ceylon
  • Kardemon
  • Karwij
  • Keltisch zeezout
  • Kerrie
  • Koekkruiden
  • Komijn (djinten)
  • Koriander
  • Kruidnagel
  • Kurkuma longa

 

  • Laurier
  • Laos
  • Maca
  • Maggi
  • Marjolein
  • Mierikswortel
  • Mosterdzaad
  • Munt
  • Nootmuskaat
  • Oregano
  • Paardenbloem
  • Passiebloem
  •  Paprikapoeder
  • Peterselie
  • Rozemarijn
  • Salie
  • Speculaaskruiden
  • Tijm
  • Vanille
  • Venkel
  • Zwarte peper

Zeegroenten

Algen

  • Chlorella
  • Spirulina

Zeewier

  • Dulce
  • Iers mos
  • Kelp
  • Nori

 

  • Wakame
  • Zeesla

Bij de zee

  • Lamsoor
  • Zeekraal

Minimaal bewerkte zeegroenten

  • Agaragar - voedzaam bindmiddel
  • 5-wierenpoeder
  • Norivellen

Tips en achtergrondinformatie

  • kruiden en specerijen zijn niet alleen geschikt om je eten op smaak te brengen, ze zijn ook van onschatbare waarde voor je gezondheid. In de Chinese geneeskunst worden kruiden en specerijen als de apotheek van Moeder Natuur gezien. Elk kruid en specerij heeft zijn eigen manieren om je lichaam te ondersteunen. Bijvoorbeeld:
  1.  lever ontgiftend en/of gal afdrijvend - mariadistel, marjolein, munt, rozemarijn,
  2.  bloedzuiverend - brandnetel
  3.  spijsvertering bevorderend - anijs, basilicum, gember, kardemon, koriander, venkel
  4.  parasiet verdrijvend - oregano
  5.  suikerspiegel verlagend - kaneel
  6.  immuunsysteem versterkend - bonenkruid, tijm
  7.  rustgevend - kamille, passiebloem, valeriaan, salie
  8.  ontstekingsremmend - kurkuma in combinatie met zwarte peper, gember, kruidnagel, oregano, salie, kaneel
  • kies indien mogelijk voor Nederlandse biologische kruiden en specerijen van het seizoen. Biologisch wil zeggen buiten geteeld in de volle grond zonder gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen.
  • ook vers ingevroren en gedroogde kruiden en specerijen zijn een prima optie. Let hierbij wel op dat ze geen toevoegingen zoals suiker, keukenzout en dergelijke bevatten. Daarnaast heeft biologisch weer de voorkeur, omdat bepaalde niet-biologische gedroogde kruiden vaak bestraald worden om de houdbaarheid te verbeteren.
  • helaas voegt de voedselindustrie veel geraffineerd keukenzout (natriumchloride) toe aan haar producten. Wanneer je regelmatig bewerkt voedsel eet, krijg je dan ook te veel van dit zout binnen en raakt de mineralenbalans in je lichaam verstoord. Dit kan onder andere leiden tot een stijging van je bloeddruk en schade aan je nieren. Maar, wanneer je weinig bewerkt voedsel eet is matig gebruik van zout wel belangrijk. Je lichaamsvochten zijn van nature namelijk zout en dit moet aangevuld worden. Mijn advies is om hierbij gebruik te maken van natuurlijk zout zoals Keltisch zeezout. In tegenstelling tot keukenzout dat alleen uit natriumchloride bestaat, bevatten Keltisch zeezout ook nog allerlei andere waardevolle mineralen.
  • vind je het lastig om te bepalen welke verschillende kruiden en specerijen het beste bij je gerecht passen, kijk dan eens in de Kruidenwijzer van de Nierstichting of kijk welke kruiden en specerijen in kant-en-klaar mixen worden gecombineerd. Maar, je kunt ook gewoon zelf experimenteren en van alles bij elkaar gooien.

 

Zeegroenten

  • veel mensen vinden zeegroenten lastig om te verwerken. Ik ook, maar deze planten bevatten allerlei waardevolle voedingsstoffen, dus ga er gewoon mee experimenteren. Zelf doe ik inmiddels nori door de pitten-en-zaden mix die we over salades en in de melkkefir doen, we strooien 5-wieren poeder over ons eitje en brengen de bottenbouillon op smaak met onder andere zeewier. Verder hebben we ook al eens een salade met wakame gemaakt. Stapje voor stapje doen zeegroenten hun intrede in ons voedingspatroon.