Noten - pitten - zaden

Bron van eiwitten, gezonde vetten, vezels, vitaminen, mineralen, antioxidanten, …

Noten

  • Amandelen (bruin)
  • Cashewnoten
  • Hazelnoten
  • Kastanjes
  • Macadamia
  • Paranoten
  • Pecannoten
  • Pinda’s
  • Pistachenoten
  • Walnoten
  •  …

Minimaal bewerkte noten

  • 100% Notenpasta’s - zonder toevoegingen (om bijvoorbeeld te smeren en sausen van te maken)
  • 100% Notenmeel - zonder toevoegingen (om mee te bakken)
  • 100% Notenmelk - zonder toevoegingen (om te drinken en te verwerken in maaltijden en baksels)

Pitten en zaden

  • Chiazaad
  • Cacaobonen
  • Hennepzaad
  • Lijnzaad
  • Maanzaad
  • Pijnboompitten 
  • Pompoenpitten
  • Sesamzaad
  • Zonnebloempitten
  •  …

Minimaal bewerkte pitten en zaden

  • Psylliumvezels / vlozaad (om bijvoorbeeld mee te bakken)
  • Pure chocola (>72% cacao) - ongeveer 25 gram per dag (als snack, in baksels ed.)
  • Rauwe cacao
  • 100% Tahin (sesampasta) - zonder toevoegingen (om te smeren, te verwerken in gerechten en baksels, etc)
  • 100% Zaden- en pittenpasta’s - zonder toevoegingen (onder andere om te smeren)
  • noten en zaden zijn relatief rijk aan eiwitten, werken verzadigend en hebben een gunstige invloed op je cholesterol en bloedvetten. Dus eet ze los, strooi ze over je salade, verwerkt ze in een smeersel, warme maaltijd, schaaltje gefermenteerde zuivel of baksel ... je kunt er alle kanten mee op!
  • kies altijd voor rauwe onbewerkte biologische noten-, pitten- en zaden, dat wil zeggen ongebrand, ongezouten, ongekruid ed.
  • breek / maal lijn- en chiazaad vlak voor gebruik met bijvoorbeeld een koffiemolen. Zo voorkom je dat de gezonde vetzuren die het bevat gaan oxideren en daardoor schadelijk worden. Koop zaden dus ongebroken.
  • noten zijn behoorlijk calorierijk, maar gelukkig heb je er maar relatief weinig van nodig om van de mooie eigenschappen te kunnen genieten. Wanneer je overgewicht hebt adviseer ik je om maximaal 25 gram noten per dag te eten. Bij ondergewicht kun je rustig 50 gram noten per dag eten.

 

Overgevoeligheidsklachten als gevolg van noten en zaden

  • noten en zaden bevatten antinutriënten (oa fytinezuur). Dit zijn stoffen die planten produceren om zichzelf en hun kindjes (de zaden) te beschermen tegen schadelijke invloeden van buiten. Hierbij kun je denken aan vraat door bijvoorbeeld insecten, bacteriën en schimmels, maar ook uv-straling. Deze antinutriënten kunnen, als je er te veel van eet gezondheidsklachten veroorzaken.
  • naast overgevoelig kun je ook allergisch zijn voor noten!
  • de ene noot of pit  is niet de andere, ze hebben allemaal hun eigen mooie en minder mooie eigenschappen! Varieer daarom met zo veel mogelijk verschillende noten, pitten en zaden. Zo zorg je voor een optimale mix van voedingsstoffen en verklein je de kans op klachten ten gevolge van te veel antinutriënten.