Bron van eiwitten, vezels, koolhydraten, mineralen, …
- de peulvruchtenfamilie is globaal in te delen in twee groepen, namelijk peulvruchten waarvan we alleen de zaden eten (bijvoorbeeld doperwten, linzen,
tuinbonen ed) en peulvruchten die je helemaal kunt eten (zoals sperziebonen, peultjes, sugarsnaps ed). Deze laatste lijken wat betreft voedingswaarde meer op groenten en worden daarom ook daar
onder ingedeeld.
- door hun relatief hoge eiwitgehalte zijn peulvruchten waarvan we alleen de zaden eten een fantastische eiwitbron, helemaal
in combinatie met (oer)granen. Daarnaast geven ze een verzadigd gevoel en hebben een gunstig effect op je cholesterol,
bloedvetten, bloedglucosespiegel en insulinegevoeligheid.
- vraag je je af hoe je aan 160 g peulvruchten per dag komt? Je kunt ze verwerken in salades, warme groentegerechten, baksels (bijvoorbeeld
brownies), hummus (voor op een crackertje of om groenten in te dippen), etc.
-
pasta’s gemaakt van kikkererwten, doperwten, linzen ed vormen bijvoorbeeld een goed alternatief voor witmeel en vaak glutenhoudende
traditionele pasta’s (macaroni, bami, spaghetti ed).
- kies als dat kan voor verse of gedroogde in Nederland geteelde biologische peulvruchten. Laat de gedroogde
langdurig in water wellen en daarna in vers water koken, om de meeste
antinutriënten onschadelijk te maken. Tip: kook een hele zak in één keer en bewaar wat je niet direct nodig hebt in de vriezer. Wil je toch een keer makkelijk doen, kies dan voor gekookte
peulvruchten uit een glazen pot, maar zonder toevoegingen. Peulvruchten uit blik zou ik vermijden. Aan de binnenkant van conservenblikken bevindt zich namelijk een plastic laag
van waaruit kleine hoeveelheden voor je lichaam belastende stoffen in het voedsel terecht kunnen komen.
Sojabonen
- kies altijd voor biologische sojaproducten en eet deze met mate! Veel moderne sojabonen zijn genetische
gemodificeerd (GMO) en bevatten relatief veel antinutriënten, waardoor ze ver afstaan van de oerspronkelijke creatie van Moeder Natuur.
Daarnaast bevatten ze ook relatief veel resten van bestrijdingsmiddelen. Tot overmaat van ramp verwerkt de voedselindustrie sojabestanddelen ook nog eens
veelvuldig in haar bewerkte producten, waardoor je er ongemerkt te veel van binnen kunt krijgen.
Overgevoeligheidsreacties als gevolg van peulvruchten
- oerspronkelijk aten wij mensen waarschijnlijk geen peulvruchten. Door de relatief grote hoeveelheid antinutriënten die
ze bevatten zijn ze rauw namelijk giftig! Antinutriënten zijn stoffen die planten
produceren om zichzelf en hun kindjes (de vruchten/zaden) te beschermen tegen schadelijke invloeden van buiten. Hierbij kun je denken aan vraat door bijvoorbeeld insecten, bacteriën en schimmels,
maar ook aan uv-straling ed.
- bij sommige mensen geven peulvruchten overgevoeligheidsreacties (waaronder maag-darmklachten). Mocht dit bij jou het geval zijn, vermijd
zo’n verdachte peulvrucht dan een maand of twee en bouw hem daarna weer heel geleidelijk op tot de hoeveelheid die je wel verdraagt. Peultjes, snijbonen, sperziebonen en sugarsnaps geven
vaak het minst snel klachten.
- combineer peulvruchten met dragon, bonenkruid of karwij om je vertering te
ondersteunen.
Variatie
- de ene peulvrucht is niet de andere, ze hebben allemaal hun eigen mooie en minder mooie eigenschappen! Varieer, voor een optimale mix van voedingsstoffen, met zo veel mogelijk verschillende
peulvruchten - eet je vandaag kikkererwten hummus, eet dan morgen bijvoorbeeld kidneybonen en overmorgen linzenpasta.