allereerst is het goed om je bewust te zijn van het feit dat alle genoemde vetten lichtbewerkt zijn
Verzadigde vetten
gebruik om te smeren bij voorkeur ongezouten gras- of roomboter en kokosvet.
gebruik om te smoren, bakken, braden, edverzadigde vetten zoals kokosvet, afgewisseld met ghee en ongezouten gras- of
roomboter.
mocht je een keer willen frituren, kies dan voor kokosvet.
kies altijd voor zuiver koudgeperst biologisch kokosvet uit glazen potten. Helaas is er ook veel rommel te koop, maar
een tip die ik ooit kreeg is: smeer wat van het kokosvet op je huid, want een goede kwaliteit kokosvet trekt snel in.
ook in het geval van dierlijke vetten kun je het beste kiezen voor biologisch zonder toevoegingen en zo min
mogelijk bewerkt.
Onverzadigde oliën
kies bij voorkeur voor extra vierge olijfolie. Deze dankt haar gezonde werking (zoals bijvoorbeeld het remmen van ontstekingen)
aan de vele actieve plantenstoffen (polyfenolen) die het bevat, maar deze gaan grotendeels verloren als je de olie verwarmd. Verwerk deze olie dan ook alleen koud of
lauw. De olijfolies uit de supermarkt waarop vermeld staat dat ze geschikt zijn voor verhitting zijn voor dit doel extra geraffineerd.
kies ook in het geval van onverzadigde oliën voor biologisch en koudgeperst zonder toevoegingen. In verband met de
kwetsbaarheid van onverzadigde vetten is het belangrijk om ze in (kleine) goed afgesloten donkere glazen flessen te bewaren en pas
kort voor de maaltijd koud of lauw te verwerken.
met één van de genoemde onverzadigde oliën en wat appelazijn of vers citroensap als basis (3:1), aangevuld met kruiden en specerijen die je lekker vindt, maak je in een handomdraai een
gezondedressing voor over je salade.
vermijdomega-6 rijke oliën zoals zonnebloem-, mais-, soja- en
pinda-/arachideolie.
Sterk bewerkte vetten
vermijd sterkbewerkte kunstboters zoals margarine, halvarine, braadboter
ed. Ze lijken qua uiterlijk en smaak misschien (een beetje) op boter, maar staan hier mijlenver vanaf. Zo heeft het bewerkingsproces van gras-/roomboter zo’n 3 bewerkingsstappen en dat van
margarine ongeveer 20!