VIS - schaal- en schelpdieren

Bron van eiwitten, gezonde vetten, vitaminen, mineralen, antioxidanten, …

Vette vis ( > 10% vet)

  • Haring
  • Makreel
  • Paling
  • Sprot
  • Zalm - Atlantische!

Matig vette vis (2-10% vet)

  • Ansjovis
  • Forel
  • Heilbot
  • Pangasius
  • Sardines
  • Schol
  • Tonijn
  • Zeebaars
  • Zeewolf

Magere vis ( < 2% vet)

  • Kabeljauw
  • Koolvis
  • Schelvis
  • Tilapia
  • Tong
  • Wijting

Schaal- en schelpdieren

  • Garnalen
  • Krab
  • Kreeft
  • Mosselen
  • Oesters
  • ...

Tips en achtergrondinformatie

  • de reden dat vette vis zo voedzaam is, is dat deze naast onder andere eiwitten de zeer waardevolle ontstekingsremmende omega-3 vetzuren EPA en DHA bevat. Deze vetzuren kan je lichaam in de basis zelf maken, maar uit onderzoek blijkt dat dit proces bij de meesten van ons niet zo goed werkt. Hierdoor is je lichaam voor voldoende EPA en DHA grotendeels afhankelijk van de inname via voedsel … vette vis (zoals haring, makreel, paling, Atlantische zalm, forel en sardines) en bepaalde algen om precies te zijn. Dit zijn namelijk de enige voedingsmiddelen die er rijk aan zijn.
  • ook magere vissen (kabeljauw, koolvis, schelvis, etc) hebben mooie eigenschappen, zo bevatten ze vaak veel jodium en selenium. Twee mineralen die moeilijk in voldoende mate via voeding zijn binnen te krijgen.

 

Wild gevangen vis

  • kies bij voorkeur voor vers ingevroren wilde vis met een MSC-keurmerk. Deze vissen hebben als voordeel dat ze veel bewegingsruimte hebben gehad en hun natuurlijke voeding (algen, kleine visjes ed) hebben gegeten. Door dit laatste bevatten met name de vette vissen, zoals haring, relatief veel EPA- en DHA-vetzuren.
  • een nadeel van wilde vette vis is dat ze, net als wij mensen, de toxische stoffen die ze niet onschadelijk kunnen maken opslaan in hun vette weefsels. Als we onze natuurlijke wateren niet zo ongelooflijk hadden vervuild, zou dit op zich geen probleem te zijn, maar de praktijk is anders. De grote hoeveelheden giftige stoffen die we de afgelopen decennia in onze wateren hebben gedumpt zijn opgenomen door de vissen en vinden zo hun weg naar ons eigen bord! Met kleine hoeveelheden toxische stoffen kan je lichaam wel dealen, maar te veel kan tot gezondheidsschade leiden. Om een overload aan giftige stoffen uit vis te voorkomen, kun je het beste kiezen voor kleine wilde vette visjes, zoals bijvoorbeeld haring en sardines. De grotere roofvissen (zoals zalm en tonijn) hebben namelijk heel veel kleine visjes gegeten, waardoor toxines zich in deze vissen hebben opgestapeld.  

Raadpleeg voor meer informatie over de kwaliteit en leefomstandigheden van specifieke vissoorten de viswijzer(-app) van Goodfish.

Kweekvis

  • beperk je inname van kweekvis. Dit is meestal te herkennen aan het ASC-keurmerk. Kweekvissen leven met grote aantallen in relatief kleine tanks of kooien en worden, om massale uitbraak van infectieziekten te voorkomen, vaak (preventief) behandeld met antibiotica (net als bij landdieren in de bio-industrie). Sporen van deze antibiotica richten, als je dit soort vissen eet, ook schade aan binnen je darmflora. Daarnaast is er het feit dat kweekvissen over het algemeen gevoerd worden met mengsels van oa graan, rijst, palmolie, koolzaad en soja. Diverse van deze ingrediënten zijn rijk aan het ontstekingsbevorderende vetzuur omega-6 waarvan je beter niet te veel binnen kunt krijgen.
  • vermijd gekweekte tilapia. Alleen de mannetjes zijn namelijk eetbaar en daarom wordt gekweekte tilapia vrouwtjes met hormonen behandeld om ze van geslacht te laten veranderen.
  • vermijd kweekvis uit bepaalde landen. In bijvoorbeeld Azië worden vissen als pangasius en tilapia gekweekt in zwaar vervuilde rivieren zoals de Mekong die veel toxines (arseen, PCB’s ed) bevatten.

 

Bewerkte vis

  • vermijd bewerkte vis, zoals (traditioneel) gerookte, gemarineerde, gepekelde, gebakken en gefrituurde vis. Deze bevatten namelijk ongewenste stoffen en dan kun je beter voor een naturel vis kiezen en deze zelf voorzien van zuivere viskruiden.

 

Schaal en schelpdieren

  • kies voor verse ongepelde schaal en schelpdieren zoals mosselen in de schelp en wees voorzichtig met gepelde soorten zoals garnalen. Deze laatste deze bevatten namelijk vaak een royale hoeveelheid conserveringsmiddelen.
  • gepelde en vers ingevroren schaal- en schelpdieren uit de vriezer zijn een goed alternatief voor de verse.

 

Bereidingswijze

  • kies bij voorkeur voor langzame bereiding op lage temperatuur, zoals stomen of sudderen.
  • trek zelf ook eens een voedzame visbouillon.