Vlees

Bron van eiwitten, vetten, vitaminen en mineralen, …

Gevogelte

  • Eend
  • Fazant
  • Gans
  • Kalkoen

 

  • Kip
  • Struisvogel

Rood vlees

  • Geit
  • Lam
  • Rund

 

  • Varken
  • Wild

Tips en achtergrondinformatie

  • kies bij voorkeur voor vlees van dieren die een actief buitenleven hebben gehad (de hele dag lekker in de buitenlucht in beweging zijn geweest) en hun natuurlijke voeding hebben gegeten (dat wil zeggen gras, kruiden, zaden, wormen, insecten en dus geen of zo min mogelijk omega-6 rijke granen, zoals maïs en soja).
  • beperk je inname van varkensvlees, zoals karbonade, varkenshaas, schouderham, spek ed. Dit bevat van nature namelijk relatief veel van de hormoonachtige stof histamine. In ons lichaam is histamine onder andere betrokken bij allergische reacties en ontstekingen en te grote inname van varkensvlees kan allergieën en (laaggradige) ontstekingen dan ook verergeren.

Vlees uit de bio-industrie

  • dieren die in grote aantallen op relatief kleine oppervlakken bij elkaar leven worden vaak (preventief) behandeld met antibiotica. Dit is om massale uitbraak van infectieziekten te voorkomen, maar zorgt er ook voor dat de dieren sneller toenemen in gewicht (kassa!). Sporen van deze antibiotica komen via de producten van de dieren in je lichaam terecht en richten daar, door hun bacteriedodende werking, schade aan in onder andere je darmflora. Gelukkig is je darmflora behoorlijk flexibel, dus als je af en toe wat van dit soort dierlijke producten eet, zal ze (als ze gezond is) de balans waarschijnlijk wel kunnen herstellen. Eet je er echter te veel van en/of krijg je op andere manieren veel antimicrobiële stoffen binnen, dan kan dit op den duur je darmflora-evenwicht zodanig verstoren dat het ten koste gaat van je gezondheid.
  • veel dieren worden met (vruchtbaarheids)hormonen behandeld. Het doorfokken van dieren op basis van een steeds hogere productie, heeft namelijk als neveneffect dat dieren kampen met vruchtbaarheidsproblemen. Daarnaast worden deze hormonen ook gebruikt om de vruchtbaarheidscyclus (eisprong, bevalling, etc) van de dieren zodanig te sturen dat het goed in de productieplanning van de veehouder past. Via de producten van de dieren komen resten van deze hormonen in je lichaam terecht en kunnen zo, als je er te veel van eet je eigen hormoonhuishouding flink verstoren.
  • om vlees malser (zwaarder en dus duurder) te maken wordt het vaak met water geïnjecteerd en worden er waterbindende stoffen (E450, E451) aan toegevoegd. Met name voor mensen met osteoporose (botontkalking) kan een teveel van deze stoffen (fosfaten) het probleem verergeren. Waterbindende stoffen en ook water (als dit meer dan 5% van het gewicht uitmaakt) moeten vermeld worden in de ingrediëntenlijst, dus kijk goed op de verpakking! Wat ook vaak gebruikt wordt om het vlees malser te maken zijn hulpstoffen als stabilisatoren en bindmiddelen (oa E407). Ook dit soort stoffen kosten je lichaam alleen maar energie om op te ruimen.

Vlees uit de bio-industrie kun je dan ook beter vermijden!

Biologisch (dynamisch) vlees

  • met biologisch vlees mag niet of nauwelijks gesjoemeld worden:
  1.  het wordt geproduceerd met respect voor natuur, milieu en dieren
  2.  de dieren krijgen biologisch en gevarieerder voedsel, dat meer overeenkomt met hun natuurlijke voeding
  3.  het gebruik van antibiotica is zeer beperkt
  4.  er mag geen water aan toegevoegd worden
  • vlees met het Demeter-keurmerk is vooral verkrijgbaar in natuurwinkels en afkomstig van kleinschalige, biologisch-dynamische boerderijen waar dieren nog natuurlijker worden gehouden dan op biologische boerderijen. In de biologisch-dynamische landbouw en veeteelt staat de kringloop van de natuur centraal en wordt de aarde gezien als een organisme dat een samenhang kent tussen dieren, planten, bodem en kosmos. In die samenhang is geen plaats voor chemische middelen en staat de integriteit van dieren centraal.
  • ook onbewerkt vlees van wild (bv konijn of hert) is een mooie keuze. Maar let op, want veel vlees dat onder de noemer ‘wild’ in de schappen ligt is toch echt gewoon afkomstig uit de bio-industrie en heeft zeker niet de gezondheidsvoordelen van echt wild (onder andere mager en rijk aan omega-3 vetzuren)

Dit vlees heeft de voorkeur!

Bewerkt vlees

  • vermijd bewerkt vlees, zoals gemarineerd, gepaneerd en gerookt vlees, hamburgers, slavinken, worst, paté, ed. Dit bevat namelijk meestal ongewenste stoffen, zoals nitriet (E250 dat het vlees rood kleurt en langer houdbaar maakt, maar in je lichaam omgezet kan worden in het kankerverwekkende nitrosamine), tarwe (gluten) en smaakversterkers. Je kunt beter kiezen voor ‘zuiverder vlees’, zoals tartaar, rundergehakt of biefstuk.
  • vermijd vleeswaren. Ook deze vallen in de categorie bewerkt vlees en bevatten meestal veel toegevoegde stoffen, zoals natriumnitriet, dextrose (suiker), soja, tarwe (gluten), E621, melkeiwitten, kleurstoffen, verdikkingsmiddelen, etc. Kijk voor de aardigheid maar eens in de ingrediëntenlijsten van vleeswaren en ontdek wat er allemaal nog meer in zit naast vlees!  

Misschien is het goed om te weten dat bewerkt vlees door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wordt aangemerkt als ‘kankerverwekkend’. Hiermee valt het in dezelfde categorie als roken, asbest en alcohol!

 

Bereidingswijze

  • kies bij voorkeur voor langzame bereiding op lage temperatuur, zoals stomen of sudderen.
  • kies je toch voor bakken of roosteren voorkom dan de vorming van zwarte randen en korsten. Deze bevatten namelijk kankerverwekkende polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s) en deze ontstaan als organische materiaal bij hoge temperaturen verbrandt. Zo kunnen ze ook ontstaan bij het traditioneel roken van vlees of vis en verbranden van olie.
  • vergeet ook de botten en gewrichten van dieren niet! Deze bevatten namelijk precies die stoffen die ook jouw botten en gewrichten nodig hebben om gezond te blijven. Door op traditionele wijze zelf bouillon te trekken van de dragende botten en gewrichten (zoals enkels en knieën) van kippen of runderen, kun je ook met deze stoffen je gezondheidsvoordeel doen.