Zuivel

Bron van eiwitten, vetten, suikers, vitaminen, mineralen, …

  • Buffelkaas
  • Cottage cheese
  • Crème fraîche
  • Geitenkaas
  • Geitenmelk
  • Geitenyoghurt
  • Hüttenkäse
  • Koeienkaas
  • Koemelk - oude rassen!
  • Koeienyoghurt
  • Kwark
  • Mozzarella
  • Oude kaas
  • Ricotta (schaap)
  • Schapenkaas
  • Zure room

Tips en achtergrondinformatie

  • zuivel is vrijwel altijd bewerkt, maar de mate van bewerking verschilt per product.
  • kies bij voorkeur voor zuivel van dieren die een actief buitenleven hebben gehad (de hele dag lekker in de buitenlucht in beweging zijn geweest) en hun natuurlijke voeding hebben gegeten (dat wil zeggen gras en kruiden en dus geen of zo min mogelijk omega-6 rijke granen, zoals maïs en soja). Hiermee kom je al snel op biologische zuivel.

 

Zuivel uit de bio-industrie

  • dieren die in grote aantallen op relatief kleine oppervlakken bij elkaar leven worden vaak (preventief) behandeld met antibiotica. Dit is om massale uitbraak van infectieziekten te voorkomen. Sporen van deze antibiotica komen via de producten van de dieren in je lichaam terecht en richten daar, door hun bacteriedodende werking, schade aan in onder andere je darmflora. Gelukkig is je darmflora behoorlijk flexibel, dus als je af en toe wat van dit soort dierlijke producten eet, zal ze (als ze gezond is) de balans waarschijnlijk wel kunnen herstellen. Eet je er echter te veel van en/of krijg je op andere manieren veel antimicrobiële stoffen binnen, dan kan dit op den duur je darmflora-evenwicht zodanig verstoren dat het ten koste gaat van je gezondheid. 

 Zuivel uit de bio-industrie kun je dan ook beter vermijden!

 

Melk

  • vermijd melk (met uitzondering van rauwe melk)
  • veel dieren worden met (vruchtbaarheids)hormonen behandeld. Het doorfokken van dieren op basis van een steeds hogere productie, heeft namelijk als neveneffect dat dieren kampen met vruchtbaarheidsproblemen. Daarnaast worden deze hormonen ook gebruikt om de vruchtbaarheidscyclus (eisprong, bevalling, etc) van de dieren zodanig te sturen dat het goed in de productieplanning van de veehouder past. Via de producten van de dieren komen resten van deze hormonen in je lichaam terecht en kunnen zo, als je er te veel van eet / drinkt je eigen hormoonhuishouding flink verstoren.
  • naast toegevoegde hormonen bevat melk ook een reeks hormoonachtige stoffen die de groei van het kalf moeten stimuleren, maar die ook bij ons mensen (ongewenste) groei kunnen stimuleren.
  • let op: de voedselindustrie verwerkt in veel van haar producten melk, waardoor je er onbewust toch te veel van binnen kunt krijgen als je vaak bewerkt voedsel eet.

Gefermenteerde / zure zuivel

  • fermentatie is het proces waarbij de suikers uit de melk door bacteriën worden omgezet in onder andere zuren en gezondheidbevorderende stoffen. Deze zuivel is dan ook zuur van smaak. Hoe langer zuivel gefermenteerd is èn hoe minder toevoegingen het bevat hoe gezonder het is.  Kies dan ook zo veel mogelijk voor pure zure zuivel. Helaas wordt de meeste industrieel bereide zuivel na fermentatie gepasteuriseerd of gesteriliseerd om de houdbaarheid te verlengen. Hierdoor worden niet alleen eventuele schadelijke bacteriën gedood, maar gaan ook gezondheidbevorderende stoffen (zoals enzymen) en gunstige bacteriën verloren. Het beste is dan ook om je zuivel zelf te fermenteren, zoals bijvoorbeeld bij melkkefir. Wil je hiermee aan de slag, dan kun je bij mij terecht voor de benodigde kefirkorrels en in mijn Recepten inspiratiebundel vind je de bereidingswijze.

 

Volle of magere zuivel

  • of je beter volle of magere zuivel kunt eten hangt onder andere af van je spijsverteringssysteem en het product. Wanneer een zuivelproduct wordt ontdaan van vetten om het mager of light te maken gaan ook de vetoplosbare vitaminen A, D, E en K verloren. Op basis hiervan zou je kunnen denken dat je beter volle zuivel kunt nemen, maar volle zuivel bevat veel brandstof (vetten) en is moeilijker verteerbaar. Als je een relatief inactief leven leidt of een verstoorde spijsvertering hebt, kun je mogelijk toch beter voor magere zuivel kiezen.
  • kijk bij je zuivelkeuze ook eens naar het eiwitgehalte, dat is in bijvoorbeeld magere kwark hoger dan in volle kwark.

 

Kaas

  • beperk je kaasinname, want kaas bevat vaak relatief veel zout en verzadigd vet.

 

Gezondheidsklachten van gevolg van zuivel

  • oerspronkelijk aten wij mensen alleen gedurende de eerste jaren van ons leven zuivel, namelijk in de vorm van moedermelk. Na de zoogtijd bracht ons lichaam de productie van de enzymen die nodig zijn om melk te verteren dan ook omlaag. Pas toen we ons op vaste plekken vestigden en dieren in gevangenschap gingen houden, nam onze zuivelconsumptie flink toe (het melken van een wilde koe bleek namelijk erg lastig). Doordat ons lichaam veel tijd nodig heeft om zich (genetisch) aan te passen aan dit soort ontwikkelingen, kan het zijn dat je zuivel niet optimaal verteert en dit kan tot allerlei gezondheidsklachten leiden!
  • problemen ten gevolge van zuivel kunnen onder andere veroorzaakt worden door de melksuikers (lactose). De meeste donkere en een deel van de blanke mensen hebben geen of te weinig enzymen om lactose te verteren. Hierdoor krijgen ze buikklachten (oa een opgeblazen gevoel, winderigheid, diarree, verstopping, etc) na het eten of drinken van zuivel. Ook misselijkheid, vermoeidheid, huidproblemen, hoofdpijn, jeuk en dergelijke zijn veel voorkomende klachten.
  • problemen ten gevolge van zuivel kunnen ook veroorzaakt worden door (koe)melkeiwitten (caseïne). Niet iedereen kan deze even goed afbreken, waardoor er stoffen kunnen ontstaan die zowel tot huid-, maag-, darm- en luchtwegklachten als gedragsproblemen kunnen leiden.
  • koeienzuivel geeft vaker klachten dan geiten- en schapenzuivel.
  • naast overgevoelig kun je ook allergisch zijn voor (koe)melkeiwitten!